How we spent St. Patrick’s Day Eve

Pat attached the spliced line to an antique US Lighthouse Service block.

Cap’n Pat splices line to hang a lamp.

Staying at Graves during the nor’easter meant that the guys would spend the eve of St. Patrick’s Day eve having some quiet fun when the storm hit.

We took an antique U.S. Light House Establishment (USLHE) dock lantern, and repurposed it to become a hanging lamp in the kitchen.

The kitchen is on the watch deck just below the operational U.S. Coast Guard navigational beacon.

Cap’n Pat spliced an old length of line through an old USLHE pulley block.

Then we hung the lantern from the apex of the arch formed by the recovered First Order Fresnel Lens, just beneath the navigational beacon.

Then we hung the lantern beneath the actual navigation lamp.

Share Button

Starting springtime at Graves Light

Lynn removes the non-original brass vent cover so that the restored originals can be installed.

Lynn sets a cleaned and restored component of the original USLHS ventilation system.

We started springtime restoration at Graves this year by wrapping up our last winter project, which was to install the original brass vent covers in the watch room.

The heavy cast covers had been lost for decades, but we found them last year, and now they’re back in place.

Lynn is shown at work on one of the vents.

These vents allowed fresh air to flow through a specially designed duct (to prevent rain and seawater from entering) and up into the lantern above where five burners produced the illuminating flame.

In the gallery below, Dave is standing on the snow-covered watch deck, holding one of the original vent covers about to be returned to its space.

Another picture shows the vent cover back in place, flanked by two portholes. We added the portholes, from a steamship that sailed at the time Graves Light was built, to provide light and ventilation in the formerly windowless watch room.

Share Button

The watch room: Before, during and after

Watch Room

Before, during and after the restoration of the watch room, the metal room on the top of the granite tower and beneath the lamp room that contains the light. This set of pictures builds on our previous watch room update.

After Rick Tower of Tower Blast & Paint sandblasted and primed the iron, steel and bronze interior, our crew of volunteers applied black and white marine epoxy paint, while our skilled metalworkers and carpenters installed antique portholes salvaged from an old steam ship.

The lamp room had no windows, and we wanted to add windows to let in light and fresh air, while being as authentic to the period as possible.

Share Button

Before and after: The watch room is shaping up

The Watch Room at Graves Light, before initial cleaning and painting (left) and after sandblasting and first coats of primer and paint (right).

The Watch Room at Graves Light, before initial cleaning and painting (left) and after sandblasting and first coats of primer and paint (right).

Here’s the first look inside Graves Light after our initial cleaning and preservation. These two pictures are of the Watch Room, the black metal deck on top of the granite tower, just beneath the bronze-and-glass lamp room (see illustration).

watchroomThe outer walls are 1/2″ thick brass or bronze. The inner walls are thin sheets of steel. We had everything sandblasted. All brass, which had been painted, was coated with a clear preservative to keep the golden color of the metal. The two doors and doorframe at left, which lead out to the watch deck, are bronze. So is the circular perimeter of the ceiling where the round skylights can be seen.

The center of the ceiling is a modern addition from when the Coast Guard removed the enormous, original first order Fresnel lens and installed an automated system.

We primed the cast iron stairway and steel interior walls, repaired rusted sections, and painted the walls white and the stairs black with a special marine epoxy paint.

Because this room had no windows and little ventilation, we cut large holes through the walls and installed antique brass portholes from a steamship that sailed at around the time Graves Light was built.

We have a long way to go on this room, as it is going to be a kitchen and social area. This is just the first look.

Share Button